Позив за државне службенике за учешће у програму стипендирања Европског фонда за Балкан

EFB 2018

Београд, 1.2.2019 – Национална академија за јавну управу позива заинтересоване државне службенике да конкуришу за програм стипендирања Европског фонда за Балкан. Овај једногодишњи образовни програм оријентисан је на праксу и осмишљен да пружи подстицај реформама администрација западног Балкана које се спроводе у складу са политиком ЕУ интеграција. У овогодишњем позиву нуди се до 20 стипендија које ће бити доступне државним службеницима са Западног Балкана како би провели два и по месеца у институцијама влада држава чланица ЕУ, у Аустрији, Белгији, Чешкој, Естонији, Финској, Француској, Немачкој, Италији, Ирској, Холандији, Пољској, Португалу, Словачкој, Словенији, Шпанији и Шведској.

Програм је намењен државним службеницима који раде у областима правосуђа, безбедности, економије, енергетике, транспорта и дигиталне политике, социјалне политике, образовања, истраживања и иновација и јавне управе  и то онима који имају вишегодишње професионално искуство у јавној управи и већ су преузели иницијалне управљачке одговорности или се припремају се за руководеће позиције. Предуслов је основно знање о функционисању Европске уније и лични ентузијазам у погледу европске идеје.

До сада је у програму учествовало више од 200 јавних службеника са Западног Балкана. Из Србије је учествовало 38 стипендиста и то државни службеници из Министарства финансија, Секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, Канцеларије за европске интеграције и других.

За више информација о структури програма, процесу пријављивања и поступку селекције посетите: https://www.balkanfund.org/felowship2019/ или пишите на: felowship@balkandund.org